Pracuję z pacjentem indywidualnym

W ramach pracy z pacjentem indywidualnym zajmuję się:

  • Oceną stanu odżywienia na podstawie badań, pomiarów antropometrycznych i przeprowadzanych wywiadów żywieniowych
  • Redukcją masy ciała osób z nadwagą i otyłością
  • Dietoterapią chorób przewlekłych takich jak np. cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca oraz chorób autoimmunologicznych i zaburzeń odżywiania
  • Opieką nad kobietami w ciąży
  • Układaniem specjalistycznych jadłospisów np. bezglutenowych, bezmlecznych
  • Układaniem jadłospisów wegetariańskich i wegańskich

Opieka dietetyczna obejmuje pierwszą wizytę, podczas której przeprowadzany jest wywiad lekarski, żywieniowy oraz pomiary antropometryczne. Kolejne wizyty kontrolne odbywają się w odstępach 2-4 tygodniowych w oparciu o ustalany indywidualnie harmonogram spotkań. Pacjent pomiędzy wizytami może kontaktować się ze mną drogą mailową lub telefoniczną.

Plik do pobrania
dziennik żywieniowy

Prowadzę warsztaty kulinarne

W swojej pracy zawodowej zajmuję się również prowadzeniem warsztatów kulinarnych dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Motywem przewodnim takich zajęć jest smaczna strona dietetyki. W ich trakcie pokazuję, że zdrowe posiłki mogą być równocześnie smaczne. Przygotowując różne propozycje kulinarne staram się przemycać ciekawostki żywieniowe, by połączyć praktykę z teorią i podnosić poziom wiedzy kursantów.
Przykładowe tematy warsztatów dla dzieci i młodzieży to:

1. Słodycze na zdrowie
Celem spotkania jest wskazanie zdrowych zamienników dla tradycyjnych słodyczy oraz podkreślenie, że możemy przygotować dania o smaku słodkim, które będą odznaczały się wysoką wartością odżywczą i dostarczą dzieciom niezbędnych w ich diecie składników.
Uczestnicy przygotowują: Rafaello z sera twarogowego, ciasteczka owsiane, zdrowy krem czekoladowy (odpowiednik Nutelli), czekoladowy budyń z awokado, muffinki, brownies z ciecierzycy

Czas trwania zajęć: ok. 1,5 h.
Zajęcia prowadzone dla grupy wiekowej 7-12 lat i 12-15 lat

2. Zamień fast na slow – propozycje dla miłośników fast foodów
Uczestnicy przygotowują: domową zdrową pizze, zdrowe warzywne frytki, domowy ketchup, deser jogurtowo-owocowy

Czas trwania warsztatu: ok. 2 h.
Zajęcia prowadzone dla grupy wiekowej 12-15 lat.

Prowadzę wykłady i szkolenia

Od wielu lat współpracuję z różnymi instytucjami takimi jak fundacje, Uniwersytety Trzeciego Wieku czy szkoły, prowadząc szkolenia dotyczące tematyki związanej ze zdrowiem. Zajęcia te mają charakter zarówno teoretyczny jak i warsztatowy.

Przykładowe tematy wykładów to:

  • Dieta dobra dla mózgu – składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego
  • Superfood, superżywność – czym jest i czy warto po nią sięgać?
  • Dieta dobra dla serca – profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Olej kokosowy – kontrowersje wokół popularnego tłuszczu
  • Rola diety w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej – fakty i mity

Opracowuję materiały edukacyjne

Podejmuję współpracę przy tworzeniu materiałów edukacyjnych takich jak ulotki, plakaty oraz tekstów popularnonaukowych i fachowych z zakresu żywienia i zdrowia.
Moje artykuły znajdziecie Państwo na stronach: wylecz.to, nawidelcu.pl, czy w miesięczniku Moda na Zdrowie.